peritheatrou.net

Aναμνηστικά μαρμάρινα καραβάκια τoυ Πέτρου Μαρμαρινού


Θεατρικές παραστάσεις

Επιλογή του γλύπτη Πέτρου Μαρμαρινού για την απόδοση αναμνηστικών μαρμάρινων καραβιών στο 69ο Επίσημο Δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, παρέθεσε στο Pierre Hotel στο Μανχάταν το 69ο επίσημο δείπνο του, στο πλαίσιο του οποίου ανέδειξε «Προσωπικότητα του Ετους 2017» τον Πόλυ Χατζηιωάννου, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ναυτιλιακής εταιρείας «Safe Bulkers».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Βασίλειος Φιλίππου, αντίστοιχα, καθώς επίσης και πολλοί εκπρόσωποι της ομογένειας.
Η βραδιά αυτή ήταν αφιερωμένη στην Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλλαία», η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Για την εκδήλωση συγκέντρωσης 2017, οι διοργανωτές του HACC κάλεσαν τον γλύπτη Πέτρο Μαρμαρίνο από την Τήνο να δημιουργήσει αναμνηστικά μαρμάρινα καραβάκια. Η καλλιτεχνική παράσταση ενός πραγματικού αντικειμένου αποκαλύπτει περισσότερο από την εικόνα του αντικειμένου. Είναι αλήθεια ότι η ελληνική πέτρινη μαρμάρινη τέχνη, όπως η ναυτιλία, διασχίζει σύνορα και ωκεανούς από αιώνες. Λόγω του γεγονότος ότι κατάφερε να απεικονίσει σε λευκές μαρμάρινες ανθρωπιστικές αξίες, η ελληνική κλασική γλυπτική συνέβαλε σημαντικά στην Αναγέννηση του κόσμου. Οι Γάλλοι γλύπτες του 20ού αιώνα, όπως ο Brancusi, ο Modigliani, ο Harp, ο Archipenko, ο Lipchitz, ο Giacometti και ο Henry Moore, ανακάλυψαν και επαίνεσαν την μαρμάρινη τέχνη που δημιουργήθηκε στα νησιά των Κυκλάδων δύο χιλιετίες πριν από την κλασική εποχή. Στην στυλιστική αφαίρεση των σχηματικών κυκλαδικών ειδωλίων και των σκαφών καθημερινής ζωής βρήκαν την απλότητα, την αθωότητα, την αρμονία, τον ρυθμό που βρίσκεται στην ουσία των πραγμάτων. την αρχέτυπη μορφή τους. Αυτή η συνειδητοποίηση βοήθησε να απελευθερωθούν από τα όρια των αυστηρών ακαδημαϊκών κανόνων και του διακοσμητισμού και να δημιουργήσουν πιο εκφραστικά έργα.
Η παράδοση αυτή εξακολουθεί να ευδοκιμεί σε ένα μικρό ελληνικό νησί, του οποίου τα ένθετα από αιώνες παρέχουν τα μαρμάρινες πέτρες που ενέπνευσαν τα παιδιά του, όπως ο Γιαννούλης Χαλέπας, ο Δημήτριος και ο Αυγουστής Φιλιπώτης, ο Γεώργιος Βιτάλης και ο Λάζαρος Σώχος, μεταξύ πολλών άλλων, για τη δημιουργία αριστουργημάτων γλυπτικής. Το έργο του Πέτρου Μαρμαρινίου δείχνει σαφώς ότι κατέχει τόσο την κλασσική ανάγλυφη και γλυπτική παράδοση όσο και την πρωτοκυκλαδική. Οι δημιουργίες του που είναι σύμβολα έχει ως στόχο να αντιπροσωπεύσει πολύ με λιγότερα. Στο χωριό Πύργος, όπου βρίσκεται το εργαστήρι του, βρίσκεται το Τμήμα Μαρμαροτεχνίας της Σχολής Καλών Τεχνών και του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, με στόχο τη διατήρηση και την επικοινωνία της μακρόχρονης παράδοσης. Στην Τήνο το μάρμαρο δεν είναι πολυτέλεια των πλουσίων. Παρουσιάστε στα μαρμάρινα πλακόστρωτα δρομάκια, τις διακοσμημένες βρύσες, τα κονιάματα, τα πιεστήρια τυριών, τις μαρμάρινες λεκάνες για το πότισμα των ζώων, τους φανούς, τα σερβίτσια, τους τάφους που πάντα συνοδεύει τους κυκλαδίτικους νησιώτες στη ζωή και το θάνατο. Η UNESCO, αναγνωρίζοντας ότι στο νησί εξακολουθεί να ανθίζει η μαρμαροτεχνία -όπως και το επίκαιρο βάθος αυτής της παράδοσης- το 2015 παρουσιάζει την τεχνική της μαρμαροποιίας της Τήνου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (10.COM). Το HACC τιμά τις ταπεινές καταβολές και τα αξιοζήλευτα επιτεύγματα. Τα χαρτικά σκάφη σε αυτή την περίπτωση των προσωπικών ταξιδιών έγιναν δεξαμενόπλοια και κομμάτια τέχνης από μάρμαρο.1

Λίγα λόγια για το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, με στόχο την προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδος.
Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους οργανισμούς στην Ευρώπη. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται Διεθνή Συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο, ετήσιες εκθέσεις, σεμινάρια σε συνεργασία με τα Ivy League Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., γεύματα και δείπνα προς τιμήν Ελλήνων αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και επιχειρηματικές αποστολές προς και από Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν παρευρεθεί στην Ελλάδα ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. George Bush, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Bill Clinton, η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. Hillary Rodham Clinton καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Michail Gorbachev.

Λίγα λόγια για τον γλύπτη Πέτρο Μαρμαρινό
Ο Πέτρος Μαρμαρινός γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου. Ακολουθώντας την καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειάς του, μετά το λύκειο φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του τόπου του, που είναι γενέτειρα μεγάλων καλλιτεχνών με μοναδικά δείγματα τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1995 έως και σήμερα, ο Πέτρος Μαρμαρινός έχει το δικό του εργαστήριο και εκθετήριο, είναι ενεργό μέλος της ιστορικής κοινότητας του Πύργου και είναι συνεχιστής της παράδοσης της μαρμαρογλυπτικής τέχνης.
Δημιουργεί έργα ποικίλων διαστάσεων καθώς και έργα ύστερα από παραγγελίες ιδιωτών για τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Χαρακτηριστικά είναι τα ολόγλυφα λευκά περιστέρια του σε μάρμαρο και τα μαρμαρόγλυπτα «χάρτινα καραβάκια» του. Ιδιαίτερα είναι και τα χρηστικά αντικείμενά του: πιατέλες και μαρμάρινα τραπέζια με ρόδια, ελιές, στάχυα και σταφύλια, μαρμάρινα σφηνάκια για τη ρακή, άλλοτε στο φυσικό τους χρώμα και πολλές φορές χρωματισμένα που σε ταξιδεύουν στα γλυπτά της Αρχαίας Ελλάδος.
Στη δουλειά του συνυπάρχει η αρχαϊκή με τη μοντέρνα γλυπτική, η πέτρα με το μάρμαρο, η ένταση με την αρμονία, το φως με τη σκιά… Σχέδια που συνθέτουν κάτι το διαφορετικό στο ύφος των έργων του. Έχει πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις, με αρκετά δημοσιεύματα της δουλειάς του τόσο στον τύπο όσο και στην τηλεόραση. Τα έργα ταξιδεύουν και κοσμούν πολλούς ιδιωτικούς χώρους και συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

edit by: administrator
28 September 2018 23:51:04.