peritheatrou.net

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΙΔΙΚΗ" ΚΡΙΤΙΚΗ


Θεατρικές παραστάσεις

Η παράσταση αναπαριστά τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Ένας μύθος που διαπραγματεύεται έννοιες όπως η αγάπη, έρωτας, θεοί, θάνατος, θυσία, κάθοδο στον κάτω κόσμο, μοίρα
Ο Ορφέας (Παπαδοκωνσταντάκης) ένας ταλαντούχος μουσικός ερωτεύεται την Ευρυδίκη ( Παπακώστα) η οποία ήταν νύμφη. Ο έρωτας τους μεγάλωνε μέρα με την μέρα και αποφάσισαν να παντρευτούν. H μοίρα όμως είχε άλλη γνώμη και ένα φίδι δάγκωσε την Ευρυδίκη και την σκότωσε. Ο Ορφέας δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον θάνατο της Ευρυδίκης και αποφάσισε να πάει στον κάτω κόσμο και να την φέρει πίσω. Πρώτο εμπόδιο στην κάθοδο στον Αδη ήταν ο Χάρος ο οποίος δεν άφηνε να περάσει θνητός στον κόσμο των νεκρών. Άλλα ο Ορφέας θα τον μαγέψει με την μουσική του και θα τον αφήσει να περάσει. Ο Ορφέας περνάει από Αχέροντα ποταμό, εκεί θα μας περιγράψει ο ηθοποιός που υποδύεται τον Ορφέα σε ένα λυρικό κείμενο τι βλέπει. Τις ψυχές που διψούν να πάρουν οτιδήποτε ζωντανό και τον Σίσυφο ο οποίος στην δική του Κόλαση αιώνια θα σέρνει τον βράχο. Ύστερα ο Ορφέας θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο του Κέρβερου και το κάνει ξεγελώντας τον με την μουσική του. Ο Κέρβερος θα τον άφησε να περάσει τις πύλες του κάτω κόσμου. Εκεί θα συναντήσει τον Βασιλιά του κάτω κόσμου Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Ο Σκηνοθέτης (Δημήτρης Μπογδάνος) θα παντρέψει τους δυο μύθους μέσα από τον διάλογο των δυο ηθοποιών που υποδύονται τους θεούς του κάτω κόσμου. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης και ο μύθος της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας είναι αμετανόητος και εγωιστής σαν αρχαίος θεός, κανείς δεν θα φύγει από τον κάτω κόσμο και να επιστρέψει στην ζωή λέει ο Πλούτωνας. Είναι θεός, έχει κάποιο κύρος, αλλά ξέχασε πως ο ίδιος κέρδισε την Περσεφόνη, πρώτα την απήγαγε και ύστερα τις έδωσε σπόρους από ρόδι για να την δεσμεύσει στον κάτω κόσμο. Η σκηνή των δυο παιδιών που μεταλλάσσονται σε θεούς έχει κωμική νότα χωρίς να χαλάει την ροή του έργου και ο ρυθμός της, συζυγικό καβγαδάκι και μουρμουρά από την Περσεφόνη δίνει μια ανθρώπινη υπόσταση των θεών. Η Περσεφόνη υπενθυμίζει στον Πλούτωνα την ιστορία και του μιλά για τον έρωτα που ίδιος φαίνεται ότι έχει ξεχάσει. Στο τέλος όμως οι θεοί λυγίζουν γιατί ο Ορφέας παίζει το τελευταίο του χαρτί, την μουσική του. Παίζοντας μουσική ο Ορφέας ο χρόνος φαίνεται να σταματά, ακόμα και Σίσυφος σταματάει έστω για μια στιγμή να σέρνει τον βράχο του για να ακούσει την μουσική του Ορφέα.
. Ο Πλούτωνας όμως ως θεός δεν μπορεί να υποχωρήσει τελείως στις απαιτήσεις ενός θνητού. Αποφασίζει να αφήσει την Ευρυδίκη με έναν όρο, αν γυρίσει και την κοιτάξει πριν φτάσουν στον πάνω κόσμο τότε θα την χάσει για πάντα. Τα λάγνα μάτια σου δεν θα την κοιτάξουν όσο είστε στον κάτω κόσμο λέει ο Πλούτωνας στον Ορφέα.
Η Ευρυδίκη παρόλο που έχει λησμονήσει και οι μνήμες για τον Ορφέα έχουν σβήσει όπως συμβαίνει στον κάτω κόσμο θα ακολουθήσει τον Ορφέα , η αγάπη δεν σβήνει ούτε μετά θάνατον (άλλωστε αυτό μας το δίδαξε και ο Σαίξπηρ αιώνες αργότερα από τον μύθο). Η άνοδος στον πάνω κόσμο δεν είναι εύκολη, Ο Πλούτωνας ακόμα μια φορά είναι δόλιος όπως έκανε με την Περσεφόνη. Άλλωστε εκπροσωπεί τον κάτω κόσμο και τον θάνατο. Την Αναπαράσταση της πορείας στον πάνω κόσμο την βρήκα εξαιρετική όπως την χρησιμοποίηση των σκηνικών (Λυδία Κοντογιώργη) από τους δυο ηθοποιούς για την αναπαράσταση της ανόδου. Όμως ο Ορφέας θα κοιτάξει την Ευρυδίκη και αυτή θα χαθεί για πάντα. Αμφέβαλε και έχασε για πάντα την Ευρυδίκη
Στο τέλος οι Μαινάδες θα δολοφονήσουν τον Ορφέα που θρηνεί την Ευρυδίκη και παίζει συνεχώς λυπητερή μουσική. Ο Ορφέας θα δολοφονηθεί σαν τον Πενθέα άλλωστε και αυτόν τον είχε κοροϊδέψει ο Διόνυσος, ένας θεός. Μερικές φορές Οι θεοί και η μοίρα παίζουν περίεργα παιχνίδια αλλά ο Ορφέας θα συναντήσει την Ευρυδίκη μετά θάνατον…(το ελπίζουμε)
Θα κλείσω με την φράση που ακούστηκε στο τέλος «όσοι είστε ζωντανοί προχωρήστε προς την έξοδο»

Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου: Δημήτρης Μπογδάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη
Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννα Νασιοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη – Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Κουνέλλας
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Δημητρίου
Υπεύθυνος φωτισμών & ήχου: Παναγιώτης Φουρτούνης
Φωτογραφίες – Trailer: Γιάννης Ζάχος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ευθαλία Παπακώστα

Ανδρέας Ελματζόγλου

edit by: Ανδρέας
28 September 2018 23:51:05.