peritheatrou.net

Το ξύπνημα της Ανοιξης


Θεατρικές παραστάσεις

Μετά την περσινή επιτυχία η παράσταση το «Ξύπνημα της άνοιξης» επιστρέφει στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά για λίγες μόνο παραστάσεις . Οι πρωταγωνιστές νέοι σε ηλικία δίνουν εκτός από τον καλύτερο τους εαυτό και μια φρεσκάδα στο έργο. Μια φρεσκάδα που είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο έργο μιας και αφορά έφηβους.
Η παράσταση πριν καν ξεκινήσει σε βάζει στο κλίμα, σε μια παράξενη μυσταγωγία. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο λιτό σκηνικό που μοιάζει με βωμό ή στον φωτισμό της αίθουσας όπου πραγματοποιήθηκε και θύμιζε μια άλλη εποχή. Το κείμενο γράφτηκε το 1891 και είναι του Γερμανού συγγραφέα Frank Wedekind. Η μετάφραση είναι της Ντίμη Θεοδωράκη και σκηνοθεσία-διασκευή Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη. Το κείμενο μπορεί να γράφτηκε το 19ο αιώνα αλλά κατά την γνώμη μου μοιάζει σαν να γράφτηκε χθες. Το πάθος των εφήβων, η μπερδεμένη σεξουαλικότητα τους, η καταπίεση τους από το σύστημα και γονείς και ο αγώνας τους ανάμεσα σε ζωή και θάνατο αποτελούν αιώνια ζητήματα των εφήβων (και όχι μόνο)
Οι γονείς παρουσιάζονται μέσω της χρήσης βίντεο, έξω από τον κόσμο των παιδιών, αποξενωμένοι από τα παιδιά τους. Κάτι που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον όπως επίσης και την απουσία σκηνικών, πράγμα σπάνιο στο θέατρο, νομίζω ότι η απουσία σκηνικών δίνει μια άλλη αίσθηση. Θυμήθηκα αυτό που έγραφε ο Πήτερ Μπρουκ «Στοιχείο του άδειου χώρου είναι η απουσία σκηνογραφίας, αν υπάρχει σκηνογραφία εφοδιάζεται ο νους του θεατή με κάποια στοιχεία από την αρχή. Μια άδεια περιοχή δεν λέει καμία ιστορία και η φαντασία, προσοχή και η σκέψη κάθε θεατή είναι ελεύθερη και χωρίς δέσμευση» «Αν δυο άτομα διασχίσουν τον χώρο και ο Α πει στον Β «Γεια σας ο κύριος Λίβιγκτον υποθέτω» αυτές οι λέξεις επαρκούν για να ανακαλέσουμε εικόνες Αφρικής. Αν πάλι ο Α πει στον Β «που είναι το μετρό;» τότε αλλάζει ο χώρος. Αν όμως ο Α πει στον Β «που είναι το μετρό;» και ο δεύτερος απαντήσει «πιο μετρό?, είμαστε στην Αφρική» τότε ανοίγονται μπροστά μας άπειρες δυνατότητες (απόσπασμα από το βιβλίο άδεια πόρτα του Μπρουκ)
Ένα στοιχείο που με συγκλόνισε είναι η αντιμετώπιση των γωνιών της Βέλντα όταν αυτή έμεινε έγκυος. Εκείνη την εποχή ο γιατρός συνήθως πρότεινε ένα επικίνδυνο τρόπο για να ρίξει το παιδί μέσω χαπιών. Με τους γονείς να μην έχουν κανένα ηθικό φραγμό αν το παιδί τους μπει σε κίνδυνο, ψεύδονταν ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό. άλλωστε η Βέντλα ήταν ανύπαντρη που σήμαινε ηθική-θρησκευτική παραβίαση για εκείνη την εποχή. Ο πατέρας του παιδιού επίσης κατηγορείται για ηθικό παράπτωμα από την πουριτανική κοινωνία και στο τέλος έχει να διαλέξει ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο όπου και οι δυο παρουσιάζονται με ανθρώπινες μορφές. Ο θάνατος έχει ελκυστική μορφή και η ζωή δεν δίνει εγγυήσεις για να την ακολουθήσεις. πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Όλοι οι νέοι του έργου ακροβατούν ανάμεσα σε ζωή και στο θάνατο. Ο καθένας κάνει την επιλογή του. Αν και η μόνη απάντηση για μένα είναι ζωή. Η αυτοκτονία σήμερα είναι δεύτερη αιτία θανάτου σε εφήβους σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τα τροχαία.
Στο τέλος η παράσταση μου άφησε μια πολύ καλή εντύπωση που κουβαλάω ακόμα και σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο. Μου άφησε μια ωραία αίσθηση, σκέψεις και αναμνήσεις που μου αποτυπώθηκαν στο μυαλό και στην καρδιά.
Για το τέλος άφησα μια ειδική αναφορά στους ηθοποιούς Λίνα Φούντογλου, Αλέξανδρος Χούντας, Χριστίνα Γαρμπή και Εύα Φρακτοπούλου. Ελπίζω να κρατήσουν το πάθος τους και σε μελλοντικές παραστάσεις. Είθε
Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Ντίμη Θεοδωράκη
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Επιμέλεια Μετάφρασης: Ντίμη Θεοδωράκη & Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Βουδούρης
Φωτισμοί: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Σκηνικά: Φωτεινή Αλεξοπούλου
Κοστούμια: Eva Doppelgänger
Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου
Χορογραφία: Βασίλης Σκαρμούτσος
Επιμέλεια Μακιγιάζ: Ζηνοβία Ευθυμιάδη
Εκτέλεση Μακιγιάζ: Δήμητρα Σταυροπούλου
Make Up Artist: Χρύσα Μιχαηλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Υρώ Μακρή
Κινηματογραφικό Μέρος: Ομάδα NAIL
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Ψυχολογική Ανάλυση Ρόλων: Ιάκωβος Σιανούδης & Εύη Καπασακαλίδη – Ψυχορροπία
Hair Styling Κινηματογράφησης: Χρήστος Νικολής & Χρύσα Μιχαηλίδου
Ερμηνεύουν:
Θεατρικό Μέρος: Λίνα Φούντογλου,Αλέξανδρος Χούντας,Χρηστίνα Γαρμπή, Εύα Φρακτοπούλου
Κινηματογραφικό Μέρος: Ακύλλας Καραζήσης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή, Στέλιος Καλαϊτζής, Δημήτρης Όντος, Έλενα Σταματίου, Διονύσης Στραβοράβδης, Φελίς Τόπη, Μαρία Στεφανίδου, Βασιλική Μαυρίδη, Βασίλης Ζώης και Ελένη Μολέσκη.

Ανδρέας Ελματζόγλου

edit by: Ανδρέας
28 September 2018 23:51:05.